Ordförande har ordet

Till Ösmo Villaägareförenings medlemmar 2023-05-11

Hej! Nu är vi inne i maj månad och äntligen kan vi komma igång med vårbruket. Sen vi hade vårt årsmöte så har jag väntat och väntat på att våren ska komma så vi får uppleva hur fint det kan vara att vara villaägare.


Den 25 april hade kommunen lovat att etapp 1 detaljplan skulle vara ute för samråd. En plan som beskriver startskottet för ”Framtid Ösmo”- projektet. Detta blir en massa arbete som trots bristen på personal måste genomföras. Detta är en av orsakerna till att det tar så lång tid att komma ur startgroparna. Vi påbörjade detta förändringsprojekt eller samhällsbyggnadsprojekt redan 2017

.

Hela projektet med att utforma och genomföra projektet för centrala och södra Ösmo är indelat i fem etapper. Vår förening är med och leder ett samverkansråd som gör avstämningsmöten med kommunens projektledare ungefär en gång i kvartalet. Dessa mötesanteckningar finns i vårt arkiv där den som är intresserad kan ta del av vad som sägs.


Den femte maj inkom ett meddelande från projektledaren; ”Beslut om samråd planeras till SBNs sammanträde den 13 juni. Vi återkommer när det är klart när samrådsperioden kommer bli så kan vi planera in ett möte då.”


Nog om detta, Vad händer i övrigt? Jo vi har haft ett extra styrelsemöte den 4 maj där vi bildade en projektgrupp för iförande av digitala medlemskort. Det innebär att alla våra 650 medlemmar får ett digitalt medlemskort som de kan ha i sin smarta telefon. Företaget som hjälper oss med detta heter ”CardSkipper”. Vi får genom medlemskortet en enklare administration och det blir också lättare för er att visa upp då ni era föreningsrabatter mm.


Den 11:e maj hade vi ett möte med våra rote-ombud för att informera om det nya el-avtalet med Telge Energi. De kommer vara på plats och informera om deras erbjudande för inköp av solceller och ladd-boxar samt det förmånliga elavtal de erbjuder föreningens medlemmar. Senare i vår kommer ni att få vår nya broschyr med våra förmånspaket, presentation av oss istyrelsen samt vilka roteombud ni kan vända er till inom respektive rote.


I juni så planerar vi en TEMA-dag, där Telge kommer att presentera mer information kring solceller, el-avtal mm.

I år kommer återigen, Nyble Hembygdsförening att hålla midsommarfest. Vår förening stöttar med glass till barnen i sedvanlig ordning,


Den 9 september så blir det återigen en höstmarknad på torget i Ösmo. LRF håller i planering och genomförande och där vår förening är med och stöttar i arbetet inför marknaden. Inför julen kommer en motsvarande julmarknad att genomföras på Ösmo-torget av LRF m.fl.


Vårt avtal om tjänsteleveranser i fibernätet går ut i februari 2024 och vi har nu påbörjat en förhandling om ett nytt. Förhandlingarna har bara börjat. Vi får se hur dessa avlöper.

Källberga området har börjat fyllas upp med nya fastighetsägare. Vi hoppas naturligtvis att de också blir medlemmar hos oss.

Slutligen så hoppas jag att vi återigen ska få en huvudsponsor som tillhandahåller mäklartjänster vid fastighetsköp och/eller fastighetsförsäljning, liknande de vi hade 2020.


Avslutningsvis, i sken av pågående oroligheter i vår omvärld. så vill jag slå slag begreppet hemberedskap.

Vi måste tänka till och skapa ett hemförråd med livsmedel och vatten för flera veckors uthållighet.

Att ha hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Från MSB kan vi läsa om hemberedskap: Förbered dig: Något litet kan betyda allt.


På checklistan finns tips på saker som är bra att ha hemma vid en kris i samhället. Använd det du och dina anhöriga behöver. Tänk också på vad ni kan dela på och vad ni kan låna av varandra.

  • Radio som går på batterier eller med vev/solceller.
  • Ficklampa och pannlampa med extra batterier.
  • Flaskor och dunkar med rent vatten.
  • Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.
  • Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.
  • Sovsäckar, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor, stearinljus, värmeljus.
  • Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.
  • Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.
  • Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.
  • Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.
  • Extra batterier, laddade powerbanks.
  • Kontanter, om betalkort slutar fungera.
  • Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.
  • ”Preppa” för minst en vecka!


Gör en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under en vecka. Du kan lägga vissa saker från checklistan i en krislåda, då hittar du dem lätt när det behövs. Du kan också behöva anpassa krislådan efter just ditt hushålls behov och förutsättningar. Finns det något annat du eller dina närstående behöver en vanlig vecka?


När du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Du som vanligtvis behöver stöd i vardagen har rätt att få den hjälpen även i en kris, men det kan se annorlunda ut, eller dröja

.

Förbered dig tillsammans med andra. Om krisen eller kriget kommer behöver vi alla hjälpas åt. Ifall du känner dina grannar blir det lättare att samarbeta och hjälpa varandra. Som en del av en förening eller frivillig försvarsorganisation kan du göra viktiga insatser.


Ha en fin sommar/Pelle

Per Johannisson

Ordförande